Terug
24 sep '24

AP | Microcredential expert in sportvoeding

Fysiek evenement

Altijd al meer willen weten over sportvoeding (incl. supplementen en dranken) en de effecten hiervan op het lichaam en de prestaties? Of ben je zelf een fanatieke sporter of begeleider van sporters die een verkennende blik wil werpen op dit boeiende vakgebied?

Dan heeft de AP Hogeschool goed nieuws! In september 2024 wordt de navorming ‘voeding bij sport’ hervormd tot de meer uitgebreide microcredential ‘expert in sportvoeding’. De opleiding blijft praktisch waarbij de laatste inzichten vanuit de wetenschappelijke literatuur worden geïntegreerd. Nieuw is dat de microcredential meer nadruk legt en tijd besteed aan de (praktische) tools die belangrijk zijn bij het begeleiden van een (top)sporter op vlak van voeding en lichaamssamenstelling. Daarnaast wordt het komend academiejaar georganiseerd op de gloednieuwe campus van AP, campus Hallen. 

Het programma bestaat uit 3 opleidingsonderdelen (goed voor 12 studiepunten): sportvoeding, sportdiëtetiek en sportcasuïstiek. In totaal zijn het 12 lesdagen en 2 examens verspreid over het hele academiejaar en die beide steeds op een dinsdag worden ingepland. 

Door het volgen van deze microcredential kan je o.a. op een correcte manier het energieverbruik en lichaamssamenstelling van een sporter inschatten én meten. Dit alles kan je vertalen naar een sportvoedingsadvies op maat van de (top)sporter, waar je zowel advies geeft over voedingsmiddelen als supplementen. Daarnaast beheers je praktische tips en tricks die ervoor zorgen dat het voedingsadvies ook (motivationeel) haalbaar is en blijft voor de sporter. 
 

Opleidingsonderdelen

  • Sportvoeding: gaat dieper in op de recreatieve sporter waarbij de meest recente wetenschappelijke internationale aanbevelingen behandeld worden die van toepassing zijn voor, tijdens en na het sporten.
  • Sportdiëtetiek: dit opleidingsonderdeel staat in het teken van de professionele kracht, team of duursporter waarbij er onder andere dieper wordt ingegaan op sportspecifieke energiebehoeftes en sportsupplementen. 
  • Sportcasuïstiek: hier worden de  verschillende principes van inspanningsleer en fysiologie, antropometrie en motivationele gespreksvoering toegepast op casussen en praktijkvoorbeelden.

Wanneer volg ik les?

  • Sportvoeding (3 stp):  3 lesdagen tussen september en december met een examen ter evaluatie
  • Sportdiëtetiek (3 stp): 3 lesdagen tussen januari en juni met een examen ter evaluatie
  • Sportcasuïstiek (6 stp): 6 lesdagen tussen september en juni

De lesdagen worden steeds ingepland op een dinsdag.

Praktische info en inschrijven.

Meer info vind je hier!