Terug

Getuigschriften en derdebetalersregeling

Wanneer getuigschriften gebruiken?

De getuigschriften dien je te gebruiken in de volgende gevallen:

  • Diëtetiek- en educatieverstrekkingen voor patiënten met diabetes (in het voortraject of zorgtraject diabetes) 
  • Diëtetiekverstrekkingen voor patiënten met chronische nierinsufficiëntie (in het zorgtraject)
  • Diëtetiekverstrekkingen voor kinderen met overgewicht of obesitas
  • Educatieverstrekkingen die kaderen in het zorgtraject diabetes
  • De behandeling van patiënten met langdurige COVID-19 symptomen 

Hier kan je terugvinden hoe je getuigschriften aankoopt en wat je doet met al reeds ingevulde boekjes. Het effectief bestellen moet via medattest. Het type getuigschriften dat je moet bestellen is i20, dit zijn de losse boekjes. i21 kan ook, maar dit zijn ketting formulieren waarbij je een specifieke printer en software nodig hebt. Je kan ze aanvragen met je gegevens reeds onderaan voorgedrukt of leeg zodat je zelf je stempel nog moet plaatsen.

Ingevulde boekjes, ook al zijn ze niet volledig gebruikt, moet je tot 7 jaar bijhouden. In het begin van een nieuw jaar, start je steeds met een nieuw boekje.

Derdebetalersregeling

De derdebetalersregeling is een belangrijk concept binnen de gezondheidszorg, dat tot doel heeft de financiële drempels voor patiënten te verlagen. Het is een regeling waarbij de patiënt niet het volledige bedrag van de medische kosten hoeft voor te schieten, maar slechts een deel ervan of zelfs helemaal niets, afhankelijk van zijn/haar situatie.

In een derdebetalersregeling wordt het resterende bedrag na tussenkomst van de ziekteverzekering rechtstreeks betaald door een derde partij, meestal de mutualiteit of verzekeringsmaatschappij. Dit betekent dat de patiënt alleen verantwoordelijk is voor het betalen van het eigen aandeel, zoals een remgeld of eventuele niet-terugbetaalde kosten.

De derdebetalersregeling is met name relevant voor patiënten met een laag inkomen, chronisch zieken, personen met een verhoogd risico of mensen die in aanmerking komen voor specifieke sociale ondersteuning. Het stelt hen in staat om toegang te krijgen tot essentiële medische zorg zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over de directe financiële lasten.

De derdebetalersregeling mag je zelf vrijblijvend toepassen, maar is verplicht indien de patiënt dit wenst.

Meer info vind je via deze link

Login of word lid

En krijg toegang tot de volledige inhoud van deze pagina.