Terug

Wat betekent de 'SkinnyTok'-hype voor jou als diëtist in de praktijk?

De recente media-aandacht rond schadelijke content op sociale media zoals TikTok en Instagram—die eetstoornissen normaliseert of zelfs verheerlijkt—maakt opnieuw duidelijk hoe groot de impact is op jongeren. Wat in het nieuws aan bod komt, is voor ons als diëtisten al lang dagelijkse realiteit. 

En toch blijven we in de publieke berichtgeving vaak onderbelicht als gesprekspartner. Terwijl net wij een belangrijke, toegankelijke en deskundige rol kunnen spelen in zowel de preventie als begeleiding van eetproblemen

Wat kan jouw rol als diëtist zijn? 

Deze evoluties bieden jou als diëtist de kans om je cliënten nog bewuster te begeleiden, en om je positie als betrouwbare expert te versterken: 

Breng sociale media ter sprake

Vraag actief naar welke influencers, trends of video's cliënten volgen. Jongeren (en ook volwassenen) nemen vaak onbewust ongezonde boodschappen over. Door hierover te praten, help je hen kritischer kijken zonder te moraliseren. 

fdb

Creëer een veilige ruimte zonder oordeel 

Cliënten worstelen vaak met schaamte, angst of schuld rond eten.  
Jij maakt het verschil door ruimte te geven aan die gevoelens én ze in perspectief te plaatsen. 

dfg

Zet in op veerkracht en zelfvertrouwen 

Werk samen aan een evenwichtige relatie met voeding: met plaats voor voedzame én minder voedzame keuzes.  
Niet ‘perfect eten’, maar duurzaam, haalbaar en met vertrouwen. 

dv

Gebruik je expertise in gedragsverandering 

Laat zien dat je meer bent dan een voedingsdeskundige. Je helpt cliënten inzicht krijgen in hun gewoontes, triggers en denkpatronen. Met praktische stappen die aansluiten bij hun leefwereld. 

dgvs

Verwijs waar nodig gericht door 

Signaleer je ernstige symptomen of heb je het gevoel dat er meer nodig is? Verwijs dan door naar gespecialiseerde collega’s of een team binnen het conventie-traject eetstoornissen, waar samenwerking met psychologen en artsen mogelijk is. 

fdh

Wij willen jongeren niet weghouden van sociale media, maar hen wél leren kritisch kijken. Diëtisten doen dat met kennis, empathie en een aanpak die écht werkt.”