Zeker Gezond verdwijnt, wat nu voor diëtisten?
Zeker Gezond, het receptenplatform van Gezond Leven, verdwijnt op 1 juni 2025 na vijf jaar trouwe dienst. Voor veel diëtisten is dit een spijtige ontwikkeling, aangezien Zeker Gezond een waardevolle bron bood van wetenschappelijk onderbouwde recepten. Tegelijkertijd opent deze stopzetting de deur naar nieuwe mogelijkheden: het biedt ruimte om alternatieve bronnen te ontdekken en cliënten nog beter toe te rusten in het kritisch evalueren van voedingsinformatie en recepten.
Wat betekende Zeker Gezond voor diëtisten?
Zeker Gezond bood een unieke meerwaarde: alle recepten werden grondig gescreend door experten op basis van de voedingsdriehoek. Criteria zoals het gebruik van volwaardige ingrediënten, beperkte hoeveelheden zout en suiker, aangepaste portiegroottes en betaalbaarheid stonden centraal. Hierdoor kon je als diëtist met een gerust hart recepten aanbevelen die zowel gezond als haalbaar waren.
Lees hier ook het nieuwsbericht van Gezond Leven: Zeker Gezond verdwijnt, maar niet zonder alternatief
Wat nu?
Tot 1 juni 2025 blijven de app en website beschikbaar als naslagbron of ondersteuning in consultaties. Daarna kun je cliënten eventueel doorverwijzen naar:
- Slim Koken (Voedingscentrum), een app met aandacht voor gezondheid, duurzaamheid en verspilling.
- Andere bronnen zoals de recepten op de website van NICE
Het verdwijnen van de app Zeker Gezond biedt ook een waardevolle educatieve kans.
Gebruik dit momentum om cliënten te stimuleren om zelf de kwaliteit van recepten kritisch te leren beoordelen. Je kunt hiervoor aansluiten bij bestaande educatieve materialen van het Vlaams Instituut Gezond Leven.
👉 Klik hier om hun materialen te bekijken
Enkele praktische suggesties om hiermee aan de slag te gaan:
- Etiketten leren lezen en portiegroottes beter inschatten
- Ingrediëntenlijsten analyseren op gezonde keuzes (bv. meer groenten, minder rood vlees)
- Zelf recepten leren aanpassen (bv. minder suiker, meer peulvruchten)
- Werken met visuele hulpmiddelen, zoals een checklist “Wat maakt een recept gezond?” of een voorbeeld van hoe jij als diëtist een recept zou aanpassen.
Voor diëtisten blijft het belangrijk om evidence-based bronnen te blijven aanreiken en cliënten tegelijk te versterken in hun voedingsvaardigheden. Zo evolueert de rol van receptenplatform naar voedingseducatie in actie.