Terug

Voeding & diëtetiek

januari - februari 2024

Als VBVD-lid ben je automatisch geabonneerd

Niet-VBVD-leden kunnen zich abonneren voor slechts € 75 per jaar incl. digitale toegang.

Een los nummer bestellen? Dat kan! Voor een recent exemplaar (minder dan 6 maand na uitgave) betaal je € 12, voor oudere nummers € 3
(+ verzendkosten: € 5 naar België, € 8 buiten België).

Het artikel dat je zoekt niet gevonden? Of staat het in een ouder tijdschrift? Aarzel niet om ons te contacteren en wij zoeken het voor je op.

Contacteer het secretariaat

Jaargang: 50

Nummer: 1

Thema: Week van de Diëtist

 

ts 2024/01

1. EditoriaalHoofdredactrice Britt Van de Voorde
Inleiding 

2. VBVD Nieuws 
Week van de diëtist: 18-24 maart 2024
De week van diëtist wil het beroep bij het bredere publiek bekend maken, ze willen vertellen over de wetenschappelijke aanpak en tonen hoe ze evidencebased richtlijnen vertalen. Dit doen ze via consultaties, workshops, voordrachten enzovoort, en dit in diverse settings zoals ziekenhuizen, scholen, bedrijven, privépraktijken en groepspraktijken. 

3. VBVD nieuws 
Maak kennis met de nieuwe coördinator van de VBVD: Annelies Leys.

4. VBVD nieuws 
Samen sterk, laat jouw stem horen over de zorgtrajecten.

5. Hoofdartikel: functionele dyspepsie: een slechte spijsvertering leidt soms tot slechte voedingsgewoontes – Lucas Wauters
Dit artikel bespreekt maagklachten zoals onder andere pijn in de bovenbuik, een zwaar gevoel na de maaltijd en vroegtijdige verzadiging. Deze klachten worden na frequente doktersbezoeken vaak toegeschreven aan functionele dyspepsie. 

6. Internationaal - Verslag: The European Federation of the Associaltions of Dietetitians, 14th EFAD – Lieve Acke, Lien Devriendt, Karin Van Ael, Ingrid Aerts, Koen Vanherle
Kom meer te weten over de 45ste verjaardag van de European Federation of the Association of Dietitians (EFAD) met als thema Dietetic care, a human right: moving forward into a new era. In dit artikel kan je verschillende interessante topics terugvinden van enkele docenten die op dit congres aanwezig waren. 

7. EBP-ESCAPE ROOM - Een innovatieve manier om evidence-based practice (EBP) vaardigheden van gezondheidsprofessionals te versterken – Erika Vanhauwaert, Laura Verbeyst en Ellen Westhof
Om gezondheidsprofessionals op een leuke en educatieve manier vertrouwd te maken met de principes van EBP, ontwikkelde UCLL de EBP-escape room.  Dit deden ze met als doel de attitude en vaardigheden van gezondheidsprofessionals ten opzichte van EBP te verbeteren. Ontdek er meer over in dit artikel. 

8. Uit de praktijk - Hypnotherapie bij PDS: herstel de miscommunicatie tussen brein en buik – Elja van den Berg
Dit artikel omvat meer informatie over hypnotherapie bij Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), besprekingen over de vicieuze cirkel, darmgerichte hypnotherapie, de toepassing ervan bij kinderen en meer. 

9. Tools voor diëtisten - Tips en tricks: levensstijl en prikkelbare darmsyndroom – Michaels Sels Heiko De Schepper
De kennis rond het prikkelbare darmsyndroom is de laatste jaren enorm toegenomen, er zijn verschillende behandelopties doorgebroken. Met enkele tips en tricks bieden we enkele praktische handvaten.

10.  Bachelorproef - Probiotica en spijsverteringsenzymen: een veelbelovende therapie bij het prikkelbare darmsyndroom? – Mitte Gijsels
Het prikkelbare darmsyndroom is een veelvoorkomende aandoening in België, maar er heerst nog altijd veel onduidelijkheid rond. Het syndroom is niet levensbedreigend, maar heeft wel lichamelijke als onder andere ook mentale gevolgen. 

11. Podcast – Recensie podcast prikkelbare darmen – Tijl Bertels
Een podcast van Carolien over prikkelbare darmen. Carolien is zelf PDS-lijder en begeleidt ook dagelijks patiënten met PDS.

12. Voor u gelezen - ‘Wat onze darmen ons vertellen’ – Ann Parmentier
Een korte samenvatting van het boek van Prof. Dr. Danny De Looze, het kliniekhoofd maag- en darmziekten van het UZ Gent. Een boek over het spijsverteringsprocessen, maar onder andere ook de connectie tussen de darmen en het brein.