Terug

Voeding & diëtetiek

maart - april 2024

Als VBVD-lid ben je automatisch geabonneerd

Niet-VBVD-leden kunnen zich abonneren voor slechts € 75 per jaar incl. digitale toegang.

Een los nummer bestellen? Dat kan! Voor een recent exemplaar (minder dan 6 maand na uitgave) betaal je € 12, voor oudere nummers € 3
(+ verzendkosten: € 5 naar België, € 8 buiten België).

Het artikel dat je zoekt niet gevonden? Of staat het in een ouder tijdschrift? Aarzel niet om ons te contacteren en wij zoeken het voor je op.

Contacteer het secretariaat

1. EditoriaalHoofdredactrice Britt Van de Voorde
Inleiding 

2. VBVD Nieuws 
In deze rubriek afscheid van VBVD-pionier Herman Claesen, oproep kringwerking en kennismaking met de Commissie Diabeteseducatoren. 

3. Diabetes Liga
In deze rubriek kan je meer uitleg terugvinden van de actie ‘Een Week Gezonder’ en de nieuwe nomenclaturen diabeteszorgsystemen. 

4. Hoofdartikel: voeding bij hartfalenAnouk Waanders, Chloë Verhelst, prof. Dr. Elisabeth De Waele
Momenteel heerst er discussie over de zin of onzin van en zoutbeperking bij hartfalen. Ontdek de laatste inzichten in dit artikel. 

5. NICE Info: Algemene voedingsrichtlijnen in het kader van cardiovasculair risicobeheer Inge Coene, Erika Vanhawaert en Laura Verbeyst 
Doeltreffend voedingsadvies ter preventie van cardiovasculaire aandoeningen met gebaseerd zijn op de principes van evidence-based practice (EBP). EBP-diëtetiek combineert actueel wetenschappelijke kennis met expertise van diëtisten en de inbreng van patiënten met het oog op de beste aanpak. Ontdek in dit artikel het belang van vezels, de meerwaarde van vis, melkproducten: volle of magere, mag vlees? Hartvriendelijke voedingspatronen en ondersteunend materiaal voor de praktijk. 

6. Eerstelijnszone: Samen sterk: ontdek het jaarverslag van VIVEL en bouw mee aan de toekomstCaroline Verlinde
Ontdek in dit artikel het jaarverslag van VIVEL en de strategie 2024 – 2028 met volgende drie strategische doelstellingen: bevorderen van geïntegreerde zorg, ondersteuning en versterking van zorgraden en het ontwikkelen van een toekomstgerichte visie. 

7. Cochrane Corner: Natriumarme zoutvervangersTrudy Bekkering, Patrick Mullie en Patrik Vankrukelsven
Ontdek in dit artikel het antwoord op volgende vraag: wat is het effect van natrium-arme zoutvervangers op cardiovasculaire gezondheid bij volwassenen, zwangere vrouwen en kinderen? 


8. Tools voor diëtisten: Spreek de ‘taal’ van je patiëntB. Debal, P. Decock, M. Lanssens, J. Smet en C. Speltincx
Het COM-Power team ontwikkelde een e-learning over zwangerschapsdiabetes binnen het ruimere kader van cultuur sensitieve communicatie met anderstalige diabetici. Ontdek laatste update van de ontwikkeling van deze tool in het artikel. 
 

9. Onderzoek: De diëtist in de eerstelijnszorg en intuïtief etenVinck Billi en Bueuselinck Axelle. 
Tijdens de periode van februari tot april 2023 werd een online vragenlijst verspreid onder diëtisten uit de eerstelijnsgezondheidszorg. In de vragenlijst werd er gepeild naar 3 onderdelen: de mate van belangrijkheid om een bepaalde werkwijze toe te passen, de mate waarin een bepaalde werkwijze effectief wordt toegepast en de kennis over en attitude ten opzichte van intuïtief eten. Ontdek in dit onderzoeksartikel de resultaten van deze bevraging. 


10. Onderzoek: de rol van voeding bij darmgezondheid Sien Hoekx, Yasna Overloop, Nelle Pauwels, Julie Verstappen UZ Leuven
Dat voeding een duidelijke impact heeft op de fysiologie en gezondheid van de mens werd reeds uitvoerig aangetoond. Voeding zou echter ook een effect hebben op de samenstelling van ons microbioom en/of de productie van metabolieten, waarmee ze ook indirect een impact heeft op onze fysiologie en dus onze gezondheid. Dit artikel geeft meer duiding over de rol van voeding bij darmgezondheid. 

11. Uitgeklaard: meer plantaardig met halfhalfJolien Jonckheere, Kristof Rubens en Enya Wynants
Over het belang van meer plantaardig eten is de wetenschap het ondertussen al een tijd eens: het is een belangrijke stap naar een gezond voedingspatroon met een lagere ecologische voetafdruk. Maar wat betekent dat concreet? 
 

12. Uit de praktijk No Fairytales
Maak kennis met Bernadette Kooijman, voedingswetenschapper, bezieler en pionier achter de allereerste groentewrap. 
 

13. Verslag: Hoe kunnen de voedings- en gezondheidssector beter samenwerken voor een gezondere consument? 
Deze uitdaging bracht tal van belanghebbenden, onderzoekers en beleidsmaker over de sectoren heen, samen op 23 november te Brugge. Dit, om het maatschappelijk probleem van voedingsgerelateerde aandoeningen aan te pakken. Hier liggen mogelijkheden voor gezamenlijke initiatieven, het uitwisselen van succesvolle praktijken en het verkennen van samenwerkingen buiten onze landsgrenzen. Ontdek het volledige verslag in dit artikel. 

14. Voor u gelezen – Hart- en vaatziekten? Maak jezelf beterBritt Van de Voorde en Julie De Vreese
Een korte samenvatting van het boek van auteurs Karine Hoenderbos en Hanno Pijl.