Terug

Voeding & diëtetiek

november - december 2023

Als VBVD-lid ben je automatisch geabonneerd

Niet-VBVD-leden kunnen zich abonneren voor slechts € 75 per jaar incl. digitale toegang.

Een los nummer bestellen? Dat kan! Voor een recent exemplaar (minder dan 6 maand na uitgave) betaal je € 12, voor oudere nummers € 3
(+ verzendkosten: € 5 naar België, € 8 buiten België).

Het artikel dat je zoekt niet gevonden? Of staat het in een ouder tijdschrift? Aarzel niet om ons te contacteren en wij zoeken het voor je op.

Contacteer het secretariaat

Jaargang: 49

Nummer: 6

TS2023/06

1. Editoriaal - Hoofdredactrice Britt Van de Voorde
Inleiding

2. VBVD nieuws
Verslag diëtistenbeurs 2023 – 60 jaar VBVD 

3. VBVD nieuws
Bijdrage commissie intuitief eten: meest gestelde vragen, mythes en vooroordelen.

4. Project: Beweging op verwijzing – Pascale Berghmans
Sinds deze zomer kunnen alle diëtisten (met RIZIV-nummer) over heel Vlaanderen en Brussel hun patiënten doorverwijzen naar een bewegen-op-verwijzing-coach (BOV-coach). Ontdek in dit artkel te laatste updates rond dit project.

5. CEBAM Digital Library for Health – commissie evicence-based diëtetiek VBVD
In deze artikelreeks maakt de commissie je wegwijs in het uitgebreide aanbod van wetenschappelijke bronnen op www.cdlh.be. Als eerste komt de ‘Evidence Analysis Library’ aan bod.

6. Hoofdartikel: obesitas een multidisciplinaire verkenning van behandelingsstategieënNele Steenackers, Bram Robijns, Roman Vangoitsenhoven, Ann Mertens en Bart Van der Schueren. 
Obesitas is een aandoening die wereldwijd fors toeneemt. Momenteel heeft ongeveer 20% van de kinderen overgewicht in België en 7% lijdt aan obesitas. Dit aantal lijkt op het eerste zicht mee te vallen, maar van deze kinderen die al op vroege leeftijd obesitas hebben, zal 84% als volwassenen een BMI gelijk of hoger dan 30 hebben. Ontdek de rol van de hormoonbalans bij obesitas, de multidisciplinaire aanpak van obesitas en de rol van de diëtist.

7. Verslag zomercurus Academie Voor De Eerste Lijn – Britt Van de Voorde 
Op 6 en 7 juli 2023 organiseerde de Academie voor de Eerstelijn een tweede zomercursus. Heel wat thema’s kwamen aan bod zoals de kracht van de eerstelijn, de kracht van de persoon en diens omgeving, het belang van geestellijke gezondheid en hoe ga je om met mensen die moeilijk tot geen toegang vind naar de zorg.

8. Onderzoek: voedselmoerassen en voedselwoestijnen in Vlaanderen  - dr. Stefanie Vandevijvere Sciensano 
Maak kennis met voedselmoerassen en voedselwoestijnen in Vlaanderen. Een voedselwoestijn wordt gedefinieerd als een buurt waar geen gemakkelijke toegang is tot alle voeding die nodig is voor een gezond voedingspatroon. Een voedselmoeras wordt gedefineerd als een plaats waar er een overvloed is aan ongezonde voeding in vergelijking met gezonde voeding. Ontdek de laatste evoluties in Vlaanderen. 

9. Cochraine Corner: zijn koolhydraatarme vermageringsdiëten effectief? – Trudy Bekkering, Patrick Mullie en Patrik Vankrukselven. 
Ontdek in deze bijdrage het effect van een koolhydraat vermageringsdieet in vergelijking met een evenwichting vermageringsdieet op gewichtsverlies en het risico voor hart- en vaatziekten.

10. Uitgeklaard: mediaberichten over voeding: de sleutel naar voedselgeletterdheid bij jongvolwassenen? – Lauranna Teunissen en Paulien Decorte 
Jongvolwassenen tussen 18 en 25 jaar bevinden zich op een kritiek punt in hun leven, waar ze voor het eerst zelfstandige keuzes moeten maken, ook op het gebied van voeding. Helaas zien we vaak dat hun eetgedrag verslechtert, met mogelijk negatieve langetermijngevolgen. Daarom is het essentieel om aandacht te besteden aan hun voedselgeletterdheid, wat hen kan helpen om een levenslange gezonde, duurzame en relatie met lekker voedsel te ontwikkelen.Mediaberichten over voeding zijn alomtegenwoordig in het leven van jongvolwassenen, en deze berichten kunnen zowel positieve als negatieve invloeden hebben op hun voedingsgedrag. Het is belangrijk om te begrijpen hoe jongvolwassenen deze berichten ervaren en hoe zij vinden dat deze berichten hun voedselgeletterdheid beïnvloeden. Ons onderzoek toont aan dat jongvolwassenen mediaberichten over voeding zien als een bron van zowel plezier en educatie. Ze zoeken naar visueel aantrekkelijke berichten die snel toegang bieden tot voedingsinformatie. Zo gebruiken ze deze berichten om nieuwe recepten te ontdekken en hun kookvaardigheden te verbeteren. Het bevorderen van voedselgeletterdheid is essentieel om gezonde eetgewoonten te ontwikkelen. Dat kan aan de hand van mediaberichten over voeding bij jongvolwassenen, maar het blijft daarbij belangrijk om deze aan te passen aan de voorkeuren van deze doelgroep en om de mogelijke valkuilen van dergelijke berichten voor voedselgeletterdheid in de gaten te houden.


11. Internationaal: Project E+DIETing Lab
in editie 6 van 2022 werd het Europese project E+DIETING lab toegelicht. Het doel van dit project is om een digitale tool te ontwikkelen voor studenten voedings- en dieetkunde. Het project wil de kloof tussen theoretische kennis en de competenties die nodig zijn voor het diëtetisch handelen in het werkveld verkleinen. Een jaar later heeft het project al veel vooruigang geboekt, ontdek hier een update.

12. Tool voor diëtisten: Samen aan de slag voor een gezond gewicht  
Ontdek in deze rubriek de beschikbare tools voor diëtisten en tips@tricks voor hun patiënten van NICE.

13. Diëtist aan het werk – Brigit De Bie
Ontdek het project NjaNJa – elke schooldag een gezonde brooddoos voor ieder kind.

14. Voor u gelezen – recensie: Christel Kuppers  
“Handboek voeding bij kanker” Derde, geheel herziene druk. De Tijdstroom  

15. Voor u gelezen – recensie: Ann Berger
“Mama ben ik te dik?”, An Vandeputte Eetexpert